Att anordna och gå på maskerad

En maskerad är något utöver en vanlig fest. En maskerad kännetecknas nämligen av att alla gästerna och deltagarna klär ut sig, ofta till oigenkännlighet, men det är inget måste. Detta gör att en maskerad får en helt annan atmosfär än en vanlig fest, och detta gör att många uppskattar dessa tillställningar mer än vanliga fester.

Om man funderar på att anordna en maskerad måste man dock tänka på att maskerader kräver mer av deltagarna än vanliga fester, då de måste ordna med maskeradkläder, komma på bra idéer till förklädnader och så vidare. Maskerader passar därför inte alla, men de allra flesta tycker dock att det är roligt att gå på en så spännande tillställning.

Allt du behöver för maskeraden:

HERR
pirat
 • Maskeradkläder Herr
 • Roliga & unika maskeradkläder online. Stort sortiment av dräkter.
 • Beställ online:
DAM
damdräkt
 • Maskeradkläder Dam
 • Snygga & coola maskeraddräkter online. Stort sortiment av dräkter och tillbehör.
 • Beställ online:
BARN
barndräkt
 • Maskeradkläder Barn
 • Roliga, söta och coola maskeraddräkter för barn. Passar perfekt till kalas eller maskerad.
 • Beställ online:
MASKER
maskeradmask
 • Masker
 • Stilrena, roliga eller skrämmande masker. Stort sortiment av olika maskeradmasker.
 • Beställ online:

Lite om maskeradens historia

Maskerader har faktiskt en längre historia än de flesta tror, eftersom masker och förklädnader länge användes för att skydda mot onda andar och makter, så att de inte skulle känna igen en. Dessutom ansågs masker och förklädnader skrämma andra, som kanske hade onda avsikter, så att de inte vågade sig på en. Därför har man hittat flera tusen år gamla masker, runt om i världen.

De mest kända maskeraderna började dock anordnas i Venedig på 1300-talet, som var denna stads storhetstid. Då var maskeraden i staden en tid då alla, så väl fattiga som rika, var likvärdiga och även kunde apa efter andras beteenden. Från Venedig spreds sedan dessa fester till Frankrike, och de andra europeiska hoven, inklusive det svenska hovet. I Sverige vet man t.ex. att drottning Kristina och Gustav III anordnade maskerader.

Därför har maskeradkläder, peruker och annat som används för maskerader tillverkats i så väl Sverige och övriga Europa redan länge. På 1800-talet och 1900-talet var dock maskerader något mindre populära än tidigare, men i vår tid har maskerader blivit på ropet igen, just för att det är kul med något annorlunda när man ordnar en fest eller tillställning. Idag anordnas till och med bröllop där alla klär ut sig, för att folk tycker att detta är så kul.

Vad ska man då tänka på om man vill anordna en maskerad själv?

Den första saken man måste ta ställning till är huruvida man vill ha ett tema för maskeraden eller inte. Har man inget tema, har gästerna större valmöjlighet själva, vilket en del uppskattar, men å andra sidan är det svårare för gästerna att komma på vad de ska klä ut sig till då. För att underlätta så mycket som möjligt för gästerna är det därför bra med ett tema. Det har även den fördelen att detta gör allt annat som har med festen att göra, t.ex. dekorationer, mat och liknande, lättare att planera. Genom att ha ett tema på maskeraden får nämligen hela tillställningen en slags röd tråd, vilket brukar vara mycket trevligt.

Förslag på teman till en maskerad kan bland annat vara:

 • En viss film
 • En viss tv-serie
 • Ett visst decennium, som 1980-talet, 1990-talet eller liknande
 • Maffiafest
 • Sportfest
 • Pirater

Men det finns även många andra teman som är riktigt roliga och kan passa. Om du känner att du skulle vilja ha ett tema på din maskerad men har svårt att komma på ett tema själv, finns det många informationssidor på nätet som kan ge dig inspiration gällande detta, så använd dig av internets sökmotorer för att få tips och idéer!

Vad förväntas av dig som anordnar en maskerad?

Det minsta gästerna kan begära är förstås att du själv klär ut dig, och har du en respektive som ska vara med på festen med, gäller det samma för denna person. Det är även vanligt att man har till temat (förutsatt att ett tema valts, så klart) passande dekorationer och musik, och att bjuda på något att äta och dricka är förstås alltid bra.

Att hitta maskeradkostymer om man ska på maskerad

Maskeradkostymer säljs runt om i landet, i en rad olika butiker, men vi tycker faktiskt att man hittar det bästa utbudet av maskeradkostymer på nätet, eftersom allt fler nätbutiker idag också säljer dessa kostymer. För en nätbutik är det nämligen lättare att lagerhålla ett större sortiment, vilket de också gör, och som ett extra plus i kanten är det dessutom i regel billigare att köpa en kostym online än i en vanlig butik.

Om du inte hittar de maskeradkostym du skulle vilja ha i en svensk nätbutik får du inte heller glömma att det även finns utländska nätbutiker som du kan handla hos. Framför allt de amerikanska nätbutikerna har nämligen ofta riktigt grymma sortiment där du kan hitta det mesta. Och köper du en maskeraddräkt utomlands kan du ju även känna dig ganska säker på att inte alla andra på maskeraden har en likadan.

Glöm inte heller att det även går att hyra maskeradkostymer om man vill det. Detta är ett bra alternativ om du tycker att den maskeradkostym du skulle vilja ha känns för dyr, att hyra en maskeradkostym är nämligen betydligt billigare än att köpa en helt ny. Uthyrningsföretag för maskeradkostymer finns idag på de flesta större orter, så leta gärna upp dem via telefonkatalogen eller via internets söktjänster för att se om de kan ha något som passar dig. Glöm dock inte att en hyrd kostym alltid måste lämnas tillbaka, så ta väl hand om kostymen när du har den på dig för att undvika att åka på extra kostnader.

Tips för att anordna en maskerad billigare

Att anordna en maskerad kan lätt bli dyrt om man inte ser upp med kostnaderna. Här kommer därför några tips på hur du kan komma billigare undan när du anordnar maskerad:
Försök tillverka dekorationerna själv. Det går om man är det minsta händig, och kan faktiskt vara rätt kul till och med. Avsätt dock gott om tid för detta, så att du slipper stressa upp dig för att du kanske inte hinner bli klar i tid.

Att servera buffé är alltid billigare än att ha traditionell bordsservering, och vill man dra ned matkostnaderna riktigt mycket kan ett alternativ även vara ett knytkalas.

När det gäller drycker är ett bra tips för att hålla nere dryckeskostnaderna att servera bål.