Halloween

Halloween känns för många svenskar som en ny och relativt okänd högtid, men faktum är att Halloween har en mycket lång historia, och räknas som en av de äldsta högtiderna som man fortfarande firar. Ursprungligen har högtiden ett hedniskt ursprung, som uppstod bland kelterna på Irland och i Skottland. Halloween började dock firas även i USA, i samband med att många irländare emigrerade till USA i mitten på 1800-talet.

Anledningen till att högtiden började firas var att man ansåg att andar ständigt var i rörelse enligt den keltiska folktron, och natten till Halloween var den enda natten då andarna kunde återvända till jorden, något man bestämde sig för att fira. Länge var det endast personer med irländskt ursprung som firade Halloween, men sedan 1950-talet har högtiden firats av den stora massan i USA.

Halloween idag

Halloween firas alltid den 31 oktober, och är idag en mycket omtyckt högtid i USA, men från USA har högtiden spridit sig även till andra delar av världen, även till Sverige. Firandet av högtiden är fortfarande på uppgång i Sverige, trots att Halloweenfirande i stor skala förekommit sedan 1990-talet, men redan idag beräknas Halloweenfirandet omsätta över en miljard kronor varje år. Många blandar ihop Halloween med den svenska högtiden Alla Helgons Dag, men detta är inte samma högtid, eftersom Alla Helgons Dag har ett annat ursprung, och dessutom firas på ett annat datum. De båda högtiderna har dock stora likheter.

Klä ut dig till Halloween

ELEGANT
halloweenkostym dam
  • Halloweenkostymer
  • Stor sortering av halloweenkostymer till både män och kvinnor. Häxkostymer, trollkarlar, zombiekostymer och skelett.
  • Beställ online:
SKRÄMMANDE
halloweenkostym jokern
  • Halloweenkläder
  • Halloweenkläder som kan framkalla både skräck och skratt. Ett brett utbud av halloween-dräkter till maskeraden.
  • Beställ online:

Vad gör man då på Halloween?

Det är tradition att klä ut sig under denna högtid, gärna i lite läskiga kostymer. När man har gjort detta, går barn ofta runt i grannskapet och ber om bus eller godis, på samma sätt som man gjort detta vid påsk i Sverige sedan länge.

Med anledning av detta säljs stora mängder maskeradkläder precis innan Halloween, både i USA, Sverige och i andra länder, och många som inte vill lägga allt för mycket pengar på detta tillverkar även sina egna Halloweenkostymer. Vill man försöka göra detta, finns det många bra tips och instruktioner kring att tillverka sin egen Halloweenkostym på nätet.

Det är även vanligt att man dekorerar festlokaler eller hemmet även om Halloweenfirande inte anordnas där med olika dekorationer med Halloweentema. Dessa ska gärna vara lite läskiga, så så väl spöken, fladdermöss, dödsskallar och andra liknande motiv är ytterst populära. Även dessa dekorationer kan man antingen köpa färdiga eller tillverka själv. Det finns många guider till Halloweenpyssel av olika slag på nätet, idag även på svenska, men flest guider av det här slaget hittar man förstås på engelska.

I USA och på senare år även i Sverige är det dessutom vanligt att man försöker tillverka mat, godis och drycker som ser lite extra läskiga ut till Halloween. Det kan vara kakor, bakelser, tårtor eller andra sötsaker med fladdermus-, dödsskalle- eller spökmotiv eller saker som ser ut att drypa av blod. Det går att köpa färdigt Halloweengodis och Halloweenmat om man vill det, men den händige kan även tillverka detta enkelt själv. Även när det gäller detta finns det nämligen många bra guider att använda sig av på nätet.

Pumpor hör också till Halloween enligt traditionen. Man tar helt enkelt en pumpa som man skär ut bitar ur, så att pumpan till slut får ”ett ansikte”. Tanken var från början att detta ansikte skulle se läskigt ut, men så behöver inte fallet vara längre. Vill man inte skära ut ett ansikte i pumpan kan även andra motiv vara roliga. I samband med Halloween har även svenska butiker börjat ta in pumpor i sina sortiment, för att underlätta för dem som vill använda sig av pumpor i sitt Halloweenfirande.

Hur hittar man då en bra Halloweenkostym om man vill klä ut sig till Halloween?

I Sverige säljs dessa faktiskt i många varuhus och leksaksbutiker under månaderna innan Halloween eftersom så många i landet börjat fira Halloween, men det bästa utbudet av Halloweenkostymer hittar man ofta på nätet. I USA finns det givetvis massvis med nätbutiker som säljer Halloweenkostymer, och hos dem kan man hitta allt mellan himmel och jord, från kostymer som får dig att likna olika historiska personer till kostymer som förvandlar dig till en person känd från en film eller en seriefigur, och allt däremellan. Om man bestämmer sig för att beställa en Halloweenkostym från USA får man dock räkna med att man ofta behöver betala tullavgifter för detta, så var förberedd på detta.

Skulle det vara så att man vill beställa en Halloweenkostym via nätet för att försäkra sig om att man har en kostym som ingen annan har är det istället bättre att beställa en från England. Många brittiska nätbutiker har också nämligen ett bra sortiment av olika Halloweenkostymer, och vid beställning från dem tillkommer inga extra tullavgifter, eftersom Storbritannien hör till EU.

Dessutom finns det gott om svenska nätbutiker som säljer en del Halloweenkostymer. Deras utbud är i regel något mer begränsat än de amerikanska och brittiska nätbutikernas, men det går trots detta att hitta riktigt bra kostymer hos dem. Då blir frakten i regel betydligt billigare än vid beställning av kostym från utlandet, och detta är även ett bra alternativ för dem som känner sig osäkra på att använda utländska nätbutiker.

Måste man då klä ut sig till något läskigt på Halloween?

Från början var detta att föredra, men idag är det inget måste. Det viktigaste är istället att man klär ut sig. Vill du klä ut dig till något som inte är läskigt går det med andra ord också bra.
Vad ska man tänka på om man ska anordna en fest eller tillställning inför Halloween själv?

Då rekommenderar vi att du slår på stort, eftersom möjligheten till detta trots allt finns, med tanke på alla de olika produkter som finns för Halloween. Det är därför inte bara kul om du klär ut dig, utan försök även dekorera lokalen eller hemmet med Halloweentema. Det är också kul om de ätbara och dryckbara sakerna du bjuder på har samma tema på något vis. Då får du en röd tråd i allt på festen eller tillställningen, som gör att allt ser mer genomtänkt ut!